Τί είναι η Συμβουλευτική Ατόμου;
Συχνά όταν κάποιος ακούει τη φράση ¨ Συμβουλευτική Ατόμου ¨ φαντάζεται έναν ψυχοθεραπευτή να κάθεται στο γραφείο του και να δίνει συμβουλές στο άτομο που βρίσκεται απέναντι του. Μπορεί η Συμβουλευτική να συνοψιστεί σε αυτή την εικόνα; Και αν ναι, είναι οι νουθεσίες αυτές αρκετές να συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης ενός ανθρώπου;
Μία γρήγορη απάντηση είναι όχι! Η Συμβουλευτική είναι μία διαδικασία όπου ο θεραπευτής ανοίγει διάλογο και αλληλεπιδρά με το θεραπευόμενο, συζητώντας για μεγάλη ποικιλία θεμάτων, που μπορεί να αφορούν την προσωπική, επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή.
Ο γενικός στόχος της Συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα θέματα που τα απασχολούν, με σκοπό να ζήσουν μία, κατά την κρίση τους, πιο ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ζωή, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας. Η Συμβουλευτική μπορεί να χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση και λύση συγκεκριμένων ζητημάτων , όπως η βελτίωση των ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση συγκρούσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και θεμάτων όπως η αυτό-ανάπτυξη, η ανάπτυξη αυτό-συνειδητοποίησης και αυτογνωσίας και επεξεργασία συναισθηματικών εσωτερικών συγκρούσεων, κλπ.
Η Συμβουλευτική είναι βραχείας διάρκειας, έχει αρχή, μέση και τέλος, εστιάζει στο ¨εδώ και τώρα¨ και ενδιαφέρεται κυρίως για το πώς ζουν οι άνθρωποι την καθημερινή τους ζωή.
Στο σημείο αυτό μπορεί να αναρωτηθείτε σε τι διαφέρει η συμβουλευτική από την ψυχοθεραπεία.
Η αλήθεια είναι πώς η διαφορά τους είναι συχνά ρευστή και η μία υπεισέρχεται στην άλλη. Η συμβουλευτική συνήθως έχει να κάνει με την επίλυση πιο συγκεκριμένων και βραχυπρόθεσμων ζητημάτων. Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που στοχεύει πέρα από την επίλυση ζητημάτων που είναι στην επιφάνεια, στη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και στην επεξεργασία πιο σύνθετων εσωτερικών ερωτημάτων.