Παρά την ονομασία της , η Συμβουλευτική Γονέων δεν είναι ένα ¨μάθημα¨, ούτε μία σειρά συμβουλών. Όντως, μπορεί ο ψυχοθεραπευτής να δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες για κάποια θέματα, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της διαδικασίας.
Η Συμβουλευτική γονέων, βασιζόμενη στα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα, ενδυναμώνει και υποστηρίζει αποτελεσματικά τον απαιτητικό ρόλο κάθε γονέα- μέλλοντα γονέα, φροντιστή ή και εκπαιδευτικού.
Βοηθά τους συμβουλευόμενους μέσα από το διάλογο να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών σε κάθε ηλικιακή εξελικτική φάση, να διαχωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών από τις δικές τους, και να τους προσφέρουν την απαιτούμενη ενθάρρυνση, ώστε να αναπτυχθούν σε ώριμους, χαρούμενους, υπεύθυνους, και αυτόνομους ενήλικες.
Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, ή σε μέλλοντες γονείς, ακόμη και σε γιαγιάδες και παππούδες – καθότι και εκείνοι πολλές φορές αποτελούν άτομα του στενού περιβάλλοντος του παιδιού και μέρος της διαπαιδαγώγησής του.
Ενδεικτικά, θέματα που συχνά απασχολούν είναι:
- διαζύγιο, απώλεια, πένθος
- προβλήματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο
- δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
- μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα
- συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών, όπως άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, υπερβολική συστολή, προσκόλληση, αυτοερωτισμός, διαχείριση μελέτης, αδερφική ζήλια, κ.α.
Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τους γονείς ή το γονέα/κηδεμόνα, χωρίς την παρουσία του παιδιού. Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών κάθε οικογένειας.